środa, 25 marca 2015

Ciasteczka miodowe z drewnianych foremek na pierniki - honey cakes made with wooden gingerbread moulds



Niedawno kupiłam kilka drewnianych foremek na pierniki i ciasteczka. Znalazłam przepis na łatwe ciasteczka miodowe z foremek na stronie blogu Turku Gingerbread, bardzo dobrej strony pełnej przepisów na tradycyjne pierniki. Ciasteczka można też wykrawać za pomocą metalowych wykrawaczy, ważne aby były dość grube. Ciasteczka wyszły piękne, aż szkoda było je jeść, mimo że były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, a jednak dość sycące.




I bought a few wooden gingerbread moulds recently. I found a recipe for easy gingerbread cookies on Turku Gingerbread blog, a very good website full of  recipes for traditional gingerbread. You can make the cookies using metal cookie cutters, it's important to remember to make them quite thick. Cookies turned out beautiful, it was almost a pity to eat them, but they were delicious, delicately sweet and yet very filling.



A oto przepis:

Miodowe śmietankowe ciasteczka:

składniki:

115 gr masła
120 gr serka twarogowego gładkiego
1 duże jajko
240 ml miodu
szczypta soli 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
2 łyżki śmietany kremówki
550 gr mąki pszennej

Masło utrzeć z jajkiem i serkiem. Dodać miód i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i mieszać aż do utworzenia gładkiego ciasta. Czasem trzeba dodać więcej mąki jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie. Ciasto wałkować na grubość ok 0.5 - 1 cm i formować ciasteczka z foremek. Umożyć cisteczka na blasze wyłożonej papierem do piecenia i piec w temp ok 180 stopni ok 20 min, w zależności od wielkości ciasteczek.



The recipe:

Honey cream cookies

Ingredients:

115 gr of butter
120 gr of cream cheese
1 large egg
240 ml of honey
a pinch of salt
1 tsp of vanilla extract
2 tbsp of cream
550 gr of white wheat flour

Beat the butter with the egg and cream cheese. Add the honey and then the rest of the ingredients and mix until the dough becomes smooth. Sometimes it might be necessary to add more flour if the dough is not thick enough. Roll out the pastry to 0.5 - 1 cm thickness and cut cookies using wooden gingerbread moulds. Place the cookies on baking trays lined with baking paper and bake in 180 degrees for about 20 min depending on the size

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz